Zelfcompassie is geen zelfmedelijden!

Gepubliceerd op 6 december 2022 om 13:27

Ik ben niet perfect, maar delen van mij zijn briljant!” - Kristin Neff

 

Tijdens onze intervisie groep op de vrijdag vraag ik een momentje tijd. Ik vertel dat ik het Hupper college zelfcompassie en zelfvertrouwen heb afgerond en wil mijn medestudenten graag meenemen in hoe helpend dit college voor henzelf maar uiteindelijk ook voor hun cliënten zou kunnen zijn. (zie ook www.hupper.nl

 

Ik begin met de vraag of zij hun ogen willen sluiten. De groep is vertrouwd met elkaar en ik voel dat deze vraag ook niet voor spanning zorgt. De vraag: “stel je eens voor dat je beste vriend(in) je belt, ze is erg overstuur en ze vertelt dat haar baas haar heeft verteld dat ze haar werk slecht heeft gedaan. Ze heeft haar deadline niet gehaald en haar baas geeft haar de mededeling: “dit is de laatste X en anders moeten we je helaas laten gaan…...,”. Je vriendin is in tranen en vertelt je dat ze echt heel hard gewerkt had.


Ik vraag aan de groep het gevoel toe te laten en laat een stilte vallen.

Na deze stilte vraag ik om reacties. Wat zou jij doen voor deze vriendin? Het varieert van even langsgaan, tot een bloemetje brengen, geruststellen en/of een knuffel geven. Zo ga je toch niet met elkaar om? 

 

Ik volg met de zin, en nu zegt deze zelfde baas dit tegen jou. Ik laat weer de bewuste stilte vallen en vraag daarna; “Wat voel en denk je nu”?

 

De boodschap komt aan. We komen tot een gedragen conclusie, namelijk dat we onszelf dan gaan aanspreken. We vertellen onszelf bijvoorbeeld dat we een volgende x harder moeten werken of dat we ons niet zo moeten “aanstellen”. We komen tot de conclusie dat we veel strenger voor onszelf zijn dan dat we voor anderen zijn!

Ik leg uit hoe dit komt en vertel over de onheilige 3 eenheid. We hebben zelfkritiek, zelfisolatie en zelfabsorptie. Dit zijn onbewuste processen die ons (onbewust) bekritiseren en veroordelen. We raken verstrikt in onze eigen gedachten (zelfabsorptie) en gaan ervan uit dat wat wij denken en voelen de waarheid is. Wij hadden harder moeten werken"!

 

Zelfcompassie leert je dat iedereen fouten maakt. Je bent als mens betrokken bij je eigen lijden. Maar zelfcompassie leert je ook vriendelijker en liever te zijn voor jezelf. Je bent meer bewust van het hier en nu. Mindfulness kan hierin een grote rol spelen.

Zelfcompassie is niet te verwarren met zelfvertrouwen. Deze term heeft vaak een (onterechte) negatieve lading. Vaak hangt je gevoel van zelfvertrouwen af van een vergelijking met anderen. Bij zelfvertrouwen evalueer je jezelf ten opzichte van die ander. Maar er is altijd wel iemand mooier, slimmer, beter dan jij. Zelfcompassie is vriendelijkheid, compassie naar jezelf zonder die vergelijking. 

 
Een goede beheersing van zelfcompassie kan leiden tot een betere coping. Dit wil zeggen dat je beter kan omgaan met onverwachte gebeurtenissen (morgen weer een kans), je hebt meer veerkracht. Je gaat gezonder in het leven staan en je emotionele welbevinden wordt groter.

 

Er is een hoop te vinden en te lezen over dit onderwerp. Het loont om eens te gaan kijken! Ook het doorlopen van het Hupper collega Zelfcompassie kan veel inzicht geven. 

 

Deze hupper kun je vinden op https://hupper.nl/colleges/zelfcompassie-en-zelfvertrouwen/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Tessa
2 jaar geleden

Mooi verwoord, geeft inzicht!