
Ben jij wel eens flink gekwetst door iemand? Voel jij je wel eens onrechtvaardig behandeld? Heeft iemand je pijn gedaan of ergens van beschuldigd en lijkt deze persoon nergens spijt van te hebben? Komen er hierdoor allerlei emoties en gevoelens in je naar boven zoals wraak, boosheid, teleurstelling, verdriet…..
Als we in onrecht in het woordenboek opzoeken, lezen we: “iets wat volgens de wet of je gevoel niet eerlijk is”.
Onrecht is dus iets wat je overkomt. Het wordt veroorzaakt door een ander. Maar een ziekte, tegenslag of het verliezen van een dierbare kun je ook ervaren als onrecht.
Hoe kan het dat iedereen verschillend reageert op onrecht? Dit heeft alles te maken met je gevoel van rechtvaardigheid.
Bij rechtvaardigheid denken we aan de woorden eerlijk en betrouwbaar. Als je rechtvaardig bent, ben je recht door zee, eerlijk en redelijk. Je bent niet partijdig maar zal in alle eerlijkheid jouw standpunt vertellen, aannemen en verdedigen.
Rechtvaardigheidsgevoel is dan – zoals het woord al zegt – meer een gevoel.
Als je net als mij een groot rechtvaardigheidsgevoel hebt, zijn een aantal van onderstaande punten vast ook op jou van toepassing:
- Je wilt eerlijk en betrouwbaar zijn.
- Je wilt van mensen om je heen dat ze eerlijk en betrouwbaar zijn.
- Je bent direct in communicatie.
- Je bent niet bang om je mening te laten horen.
- Je bent recht door zee.
- Je hebt een hoge ethiek
Je hecht veel waarde aan een eerlijke en rechtvaardige communicatie en benaderingswijze en verwacht dit eigenlijk ook van je omgeving.
Voor mij is de fundering voor mijn grote rechtvaardigheidsgevoel in mijn jeugd ontstaan. Ik hoor mijn ouders nog zeggen: “je moet altijd eerlijk zijn, je moet netjes en beleefd zijn tegen iedereen, je mag niet liegen, etc..” Deze waarden en normen zijn bij mij zo ingebakken dat zelfs "het leugentje om bestwil" aanvoelt alsof ik iets vreselijks heb gedaan.
Ooit heb ik eens 10 cent uit het bakje van de juf van klas 3 gehaald, hiervan een zakje zwarte beertjes gekocht (mijn leeftijdsgenoten kennen dit vast nog wel). In de nacht wakker omdat ik mijzelf zo overstuur gemaakt had dat ik ervan moest overgeven. (ik hoorde de preek van mijn ouders herhalen en herhalen). Mijn moeder bracht mij de dag erna naar school en ik moest de waarheid tegen de juf vertellen en mijn excuus maken in de klas. Nu ik dit schrijf voel ik weer wat ik toen ook voelde.
Doordat mensen op verschillende manier onrecht ervaren zijn er ook verschillende manieren om met onrecht om te gaan. Zo zijn er mensen die door het onrecht wat zij voelen hun leven laten bepalen. Zij kunnen hier niet mee omgaan en raken verbitterd. Helaas wordt je blik hierdoor vertroebelt en somberheid en depressie liggen dan op de loer.
Er zijn ook mensen die gevoelens van wraak ervaren. Dit is een veel voorkomend gevoel. Je voelt de neiging om de ander, de persoon die jou “het” heeft aangedaan, iets betaald te zetten. Je bent op zoek naar genoegdoening. Op de korte termijn geeft dit misschien enorme opluchting maar het kan ook zijn dat je op de lange termijn spijt krijgt of last van een schuldgevoel dat je de ander ook “iets” hebt aangedaan.
Maar wraak kan ook nut hebben. Het kan je aanzetten tot het doen van actie. Het kan een drijfveer zijn om, zoals je mensen vaak hoort zeggen, “de onderste steen boven krijgen”. Het automatisch mechanisme flight, fight of freeze wordt aangesproken en indien ingezet op een gezonde manier, het onrecht bevechten.
Acceptance en commitment therapie kan een waardevol hulpmiddel zijn om inzichten te krijgen in de manier waarop jij omgaat met onrecht of wraak en geeft je tools om weer focus te krijgen op wat echt belangrijk voor je is.
Neem gerust eens contact met mij op om te kijken wat ik voor je kan doen.
Reactie plaatsen
Reacties