Social media sociaal?

Gepubliceerd op 27 december 2023 om 13:05

Je hoeft de deur niet meer uit om met elkaar te discussiëren, de liefde te vinden of om gewoon even bij te praten. Social media biedt iedereen, op verschillende manieren,  mogelijkheden om met elkaar te communiceren, in contact te blijven, elkaar de nieuwe aankopen te laten zien en anderen deelgenoot te maken van je/het “leven”.

 

Er is niet een enkele generatie die zo makkelijk en zo snel communiceert als de huidige generatie. Berichten zijn snel gedeeld, foto’s snel verzonden en online vriendschappen zijn snel gemaakt. Men deelt hoe het huis eruit ziet, hoe groot en mooi de kinderen worden, de nieuwste aankopen moeten naar alle volgers, selfies, je bezigheden, etc..  en alle foto’s zijn even stralend en mooi. Het lijkt een perfecte wereld vanuit deze perfecte plaatjes!

Klinkt wel aardig, toch? Maar is social media eigenlijk wel SOCIAAL en zitten er naast deze voor het oog geweldige voordelen ook nadelen aan?

 

Ik denk het wel, en ik ben van mening dat die nadelen op de lange termijn voor steeds meer problemen gaan zorgen. Ik heb nog nooit zoveel aanmeldingen gehad van (jonge) mensen met psychische klachten. De mailbox stroomt over van jongeren die in de war zijn, ongelukkig zijn, dakloos- en zelfs suïcidaal zijn. De aanmeldingen van jongeren met identiteitsproblemen is in 5 jaar bizar gestegen (gebaseerd op eigen bevindingen en niet op wetenschappelijk onderzoek) Daar waar ik eerst 1 a 2 aanmeldingen per jaar ontving heb ik deze specifieke aanvragen nu gemiddeld 2 x per week.

 

Hoewel het kan lijken dat je via social media allerlei mensen en meningen tegenkomt, nieuwe vriendschappen maakt, blijft het in de praktijk beperkt tot je vaste kringen. Hierdoor krijg je vooral inhoudt te zien die jouw wereldbeeld,  jouw meningen bevestigt. Je komt minder in contact met andere meningen. Dit leidt tot polarisatie. Een deel van deze filterbubbel wordt veroorzaakt doordat je zelf kiest om mensen te volgen die vergelijkbare interesses en overtuigingen hebben. De social mediaplatformen spelen hier op in door vervolgens hun suggesties aan jou daarop te baseren. Hoe manipulatief is dit? Kun je zo objectief blijven kijken naar vraagstukken die zich aandienen? Welke waarheid is dan waar?

 

Het aantal gevallen van haat berichten, cyberpesten, sexting is nog nooit zo groot geweest als nu. Het aantal mensen met een psychische kwetsbaarheid ook niet. Een onderzoek van de UVA in 2023 laat zien dat sociale media een slechte invloed heeft op het zelfbeeld van jongeren. Alle beelden die de ander ziet zijn gladgestreken, gemanipuleerd en een slechte foto zal zelden gedeeld worden. Alles lijkt perfect te gaan in de wereld van die ander. Veel hoogtepunten zie je in jouw tijdlijn voorbijkomen waardoor jij jezelf gaat afvragen of jij wel normaal bent. Het kan leiden tot psychische klachten, eenzaamheid, verwardheid, en isolement. 

Dus hoe SOCIAAL zijn de socials dan?

Laten we ons voor 2024 voornemen om meer eerlijk zijn. Het leven is niet alle dagen het perfecte plaatje.

 

Bewaar wat fijn is of het nu groot of klein is.
Hou vast wat raakt, laat los wat niet gelukkig maakt.

Weetje: De groep jongeren tussen de 12 en 25 jaar gebruikt de sociale media het meest.

Weetje: maandelijks swipen ongeveer 75 miljoen mensen op dating apps.

 

 

 

Bron: https://npokennis.nl/longread/7662/brengen-sociale-media-ons-meer-kwaad-dan-goed

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.